![]() |
Krg.gr. Apeldoorn & Omstreken
|
![]() |
De kunst van het speuren volgens Tinus Sellis…..
Op vrijdag 28 januari moest het gaan gebeuren. Het debuut van Tinus als spreker voor een grote groep “speurneuzen”. Zo’n 100 mensen uit de hondensport, vanuit het hele land, wilden dit wel meemaken. Zij reisden dan ook af naar het, inmiddels weer prachtig opgeknapte, onderkomen van “kringgroep Apeldoorn en Omstreken”. Het was een beetje krap met zovelen, maar dat hinderde niet. Met een beetje schuif- en hangwerk had iedereen uiteindelijk een plekje. De lezing kon beginnen…..
Tinus benadrukt dat zijn theorie met betrekking tot speuren niet heilig is. Hij zal in deze lezing het één en ander uit de doeken doen over de manier waarop hij het speuren aanpakt. Zoals bij zoveel dingen zijn er ook bij het speuren natuurlijk vele wegen die naar Rome leiden. De sleutelwoorden zijn RUST en GEDULD. Breng rust in je hond, dan behaal je met het nodige geduld de beste resultaten.
Tinus speurt zelf veel met worst. Wanneer je hond het beter doet op kaas of pens of iets anders is dat natuurlijk ook goed.
Je kunt met een jonge hond van ongeveer 5 a 6 maanden beginnen met speuren. Ga naar het park of naar een weide en neem worstjes mee. Laat de hond een beetje vrij rondlopen en gooi her en der een stukje worst neer. Bekijk dan of de hond moeite doet om het stukje worst te vinden. Wanneer je de indruk hebt dat de hond zijn best doet en dat hij zijn neus goed gebruikt, dan begin je met een recht spoortje. Een spoortje van ongeveer 20 passen. Op elke stap een stukje worst en aan het einde van het spoortje enkele stukjes worst. Het is van belang om zo veel mogelijk te speuren. Het liefst iedere dag. Probeer ook zo snel mogelijk “onderdoor” te speuren. Het meest ideaal zijn weides met een graslengte van ongeveer 10 centimeter.
Vervolgens ga je uitbouwen; weer een spoor van ongeveer 20 passen. Nu om de stap een stukje worst. Zo breng je uiteindelijk het aantal stukjes worst op het spoor terug. Het commando “zoek”gebruik je nu nog niet. Leg ook nog geen druk op je hond. Het speuren moet leuk zijn voor je hond. De bereidheid om te zoeken vergroot je daarmee.
LET OP; Zorg er voor dat je hond pas bij de aanzet van het spoor begint met speuren. Wanneer je hond al direct met speuren begint, heeft hij geen energie meer om op een goede manier het spoor uit te lopen. Probeer je hond daarom af te leiden.
Wanneer je hond zo’n 7 a 8 maanden oud is en hij goed speurt (= op het punt dat hij ongeveer 10 passen zonder voer kan speuren), ga je door naar de volgende stap. Het rechte spoor wordt nu uitgebreid met diagonale lijnen. Op deze diagonale lijnen leg je weer in iedere stap een stukje voer. In het rechte stuk varieer je met de hoeveelheid worstjes. Ook dit ga je weer op dezelfde manier uitbouwen.
Wanneer je hond de neiging heeft om rechtdoor te speuren, dus de diagonale lijn niet pakt, blijf je als geleider stil staan. De hond zal uit zichzelf het juiste spoor gaan oppakken.
Als geleider beloon je je hond niet tijdens het speuren. De hond beloont zichzelf met de stukjes worst. Met het verbale belonen van je hond haal je hem uit zijn concentratie. Als geleider bepaal je ook het tempo van het speuren. Wanneer de hond veel drift heeft en als een razende over het spoor gaat, is het zaak om de hond te temperen. Je corrigeert je hond met behulp van je lijn en NIET met je stem.
Wanneer je hond de diagonale lijnen goed speurt, breidt je het spoor uit met een hoek. Het is hierbij belangrijk dat je zelf goed weet waar je hoeken liggen! Probeer de hoeken met de wind mee te leggen.
De hoeken zet je iets aan. Niet teveel “vegen” je voeten. De kans bestaat dan dat er geur blijft hangen en dat je hond twijfelt aan de richting van de hoek. Leg vlak na de hoek wat stukjes worst neer.
Wanneer je hond ook de hoeken goed speurt, ga je door met de voorwerpen. In eerste instantie speel je met de voorwerpen. Je kunt er voor kiezen om je hond de voorwerpen in zijn bek te laten nemen. De voorwerpen worden dan interessant voor hem. Leer wel goed aan dat je hond bij het commando “af”het voorwerp loslaat.
Je legt wat voorwerpen op het spoor. Ook hier geldt weer; weet waar je voorwerpen liggen. Wanneer je hond over de voorwerpen heen dreigt te lopen, kun je hem tijdig corrigeren. Wanneer je begint met de voorwerpen komt ook de “plicht”om de hoek kijken. Je hond moet “af”bij het voorwerp. Kijk tijdens het speuren over je hond. Eén a twee meter voor het voorwerp geef je het commando “af”. Zo kun je ook voorkomen dat je hond over het voorwerp heen loopt of dat hij het voorwerp in zijn bek neemt.
Wanneer je het idee hebt dat je hond dit goed heeft opgepakt, ga je afwisselen met voorwerpen. Je laat hem dan ook wennen aan het feit dat er ook “vreemde”voorwerpen op het spoor kunnen liggen. In eerste instantie neem je voorwerpen die iets groter zijn (ongeveer 10 bij 5 cm). Later ga je ook kleinere voorwerpen gebruiken, bijvoorbeeld een hoekje tapijt of een stukje leer.
Als je hond dit alles goed beheerst kun je grotere sporen uit gaan leggen. Je kunt dan meerdere hoeken in je spoor opnemen (een stuk of 7,8,9). Maak ook lange sporen, van ongeveer een kilometer. De lengte van een spoor op een examen of een wedstrijd levert dan weinig tot geen problemen meer op.
Wanneer je het spoor laat uitlopen door iemand anders, zorg er dan voor dat diegene weet wat er van hem wordt verwacht. Geef aan wat voor spoor je wilt, hoe veel hoeken je wilt, waar de voorwerpen moeten liggen en hoeveel voer er op het spoor moet liggen.
Laat degene die het spoor heeft neergelegd ook meelopen met het uitlopen van het spoor. Wanneer de hond dan voorwerpen of hoeken dreigt te overlopen, kan diegene ingrijpen.
Zo, volgens Tinus was het zo wel genoeg. Alles wat Tinus door de jaren heen heeft geleerd door veel te speuren , heeft hij proberen over te dragen aan zijn publiek van deze avond. Wellicht dat Tinus hier nog spijt van gaat krijgen gezien de speurtalenten die zich nu gaan ontwikkelen tot waardige concurrenten.
Kringgroep Apeldoorn en Omstreken hoopt dat deze avond de aanwezigen heeft gebracht wat zij ervan hadden verwacht. Het was in ieder geval een gezellig samenzijn en dat is toch ook veel waard in de hondensport!!
Verslag geschreven Geertje Mertens, lid van Kringgroep Apeldoorn en Omstreken.