Krg.gr. Apeldoorn & OmstrekenSpeuravond
Op vrijdag 28 januari 2005 werd er door het provinciaal bestuur van de provincie Gelderland in de kantine van Kringgroep Apeldoorn en Omstreken een avond georganiseerd met als thema "Speuren". Als gastspreker was hiervoor uitgenodigd Tinus Sellis. Tinus Sellis is bij de meeste Duitse herder sporters wel bekend, maar toch nog even heel kort wat over Tinus. Hij is instructeur van de kringgroep IJsselmuiden en tweevoudig Nederlands africhtingskampioen met zijn zelf gefokte hond Enzo v.d. Losse Landen. Tevens is hij instructeur van Andy van Dijk welke met zijn hond Jarre Nederlands africhtingskampioen was in 2003 en 2004. Tevens was Tinus deelnemer bij de laatste WUSV en deelnemer aan diverse IAK's met diverse honden. Tinus is dus iemand die zijn sporen verdiend heeft in de hondensport en zelf heb ik ook diverse jaren met groot plezier onder hem getraind. Derhalve was Tinus door het provinciaal bestuur uitgenodigd om zijn visie over het speuren weer te geven.

Om 20:00 uur begon zijn lezing en gezien de grote opkomst van bezoekers was er veel belangstelling voor zijn verhaal. Er hadden zich 89 belangstellenden opgegeven bij het Provinciaal bestuur, maar uiteindelijk was er ongeveer 100 man aan belangstellenden. De kantine was net groot genoeg om de belangstellenden voldoende kwijt te kunnen.


Ondanks dat het voor Tinus de eerste keer was, dat hij een lezing gaf kon hij door zijn manier van vertellen de aandacht er goed bij houden. Vanuit de zaal werd er op zijn visie dan ook behoorlijk gereageerd met diverse vragen waardoor het een interessant verhaal werd. Tinus vertelde dat hij met zijn jonge honden al snel begint met speuren door bij een kort recht spoor in elke voetstap een stukje voer te leggen. Daar bij moet de frequentie om te speuren behoorlijk hoog zijn. Hij spreekt hierbij over 7 dagen in de week om een jonge hond zo snel mogelijk het speuren bij te brengen. Tevens moet hierbij geen plicht op de hond gelegd worden. Vanuit deze basis gaat hij zijn honden steeds verder brengen totdat uiteindelijk het niveau van VH 3 op wedstrijdniveau.Doordat Tinus een man uit de praktijk is en zelf ook door de jaren heen op hoog niveau gepresteerd heeft was het een leerzame lezing die hij gaf. Het was zowel voor de beginnende geleiders als de ervaren geleiders een leerzame avond. Het initiatief vanuit de provincie kan wat mij aan gaat dan ook zeker een vervolg krijgen. Gezien de belangstelling van uit zowel onze provincie als ook uit andere provincies sta ik hierbij zeker niet alleen. Hulde hierbij voor het Provinciaal Bestuur. Na afloop van de lezing werd Tinus namens het PB bedankt door Jos Beck en deze gaf hier bij aan het een leerzame avond was geweest.
G. van Loenen,
comm. africhting Kringgroep Apeldoorn en Omstr.